“In 2013 kreeg ik een bedrag op mijn rekening van € 3.900,- van de SJOA-Stichting.
Het ging om de ‘niet afgehaalde polis van Jo van den Berg’, de oudere broer van mijn vader, die was omgekomen in 1943 in Sobibor. Ik was één van de vier nabestaanden van deze oom Jo, die ik nooit had gekend.
Het was de aanleiding voor mij om me voor het eerst te verdiepen in mijn verbijsterende familiegeschiedenis.”

 

Speellijst 2017

29 jan. 2017 14.00 uur
Herinneringskamp Westerbork, Hooghalen

3 mei 2017
Diemen / De Omval
4 mei 2017
Zaandam / Zaantheater

EXTRA VOORSTELLINGEN

Vrij. 17 nov. 15.00 uur
Zat. 18 nov. 20.00 uur

DANSMAKERS AMSTERDAM
Gedempte Hamerkanaal 203 AMSTERDAM

 
 

affiche

website
www.wieisoomjo.nl

In "Wie de f*** is Oom Jo?" volgen we de fascinerende zoektocht van Carolien van den Berg naar de geschiedenis van haar (Joodse) familie. Deze neemt een rigoureuze wending als haar vader op 11 november 1942 wordt opgepakt bij de razzia in de confectiefabriek Hollandia-Kattenburg in Amsterdam Noord.

360 Joodse werknemers en hun familieleden worden meegenomen door de Duitsers; de dan 17-jarige Bob Wolf van den Berg is een van hen. Bijna al deze werknemers komen om in vernietigingskampen, Bob ‘Boebie’ van den Berg ontsnapt aan dit noodlottige einde; met gevaar voor eigen leven springt hij uit een rijdende trein op weg naar kamp Westerbork. Daarna volgt een angstig jaar waarin hij op meerdere onderduikadressen steeds bijna wordt verraden.
In deze benarde situatie grijpt hij de unieke kans die hem door een goede vriend wordt geboden:
hij werkt bij de ‘Arbeitseinsatz’ en kan Bob zodoende ‘verplicht’ naar Duitsland sturen om daar te werken, net als andere ‘gewone’, niet-Joodse Nederlandse mannen.
De brutale en heldhaftige beslissing om in te gaan op dat voorstel en de volgende twee jaar met een vals persoonsbewijs te verblijven in ‘het hol van de leeuw’ Duitsland, redt uiteindelijk zijn leven.

Het boekje dat Bob van den Berg in 1993 schreef over zijn spectaculaire ontsnapping en zijn leven in de oorlog, vormt het uitgangspunt van Carolien’s zoektocht. Gedurende haar research komen steeds meer feiten boven tafel – over haar oma die ondergedoken zat en werd verraden, de mysterieuze oom Jo die niet ouder werd dan 26 jaar - stap voor stap ontrafelt ze het verhaal dat haar vader nooit aan haar kon vertellen.

De archiefbeelden uit de oorlog, de bekende liedjes van toen, de privé foto’s, maar ook de mailwisseling van Carolien met haar broers in het buitenland met wie ze haar bevindingen deelt, geven de voorstelling een sterk documentair karakter. De toeschouwer volgt de zoektocht van Carolien op de voet, steeds weer deelt ze haar ontdekkingen en verbijstering hierover met het publiek. De voorstelling wordt daarmee meer dan alleen een persoonlijke anekdote; het wordt een verhaal van ons allemaal. De vragen die ze zichzelf stelt over de gebeurtenissen van toen, maar zeker ook die van nu, worden vragen die iedereen aangaan.

Wie de f*** is Oom Jo? is ook het verhaal van een dappere 17-jarige Amsterdamse jongen die met de dood op de hielen het leven ontdekt. Net als iedere opgroeiende jongen, is hij nieuwsgierig naar alle geneugten van het leven, uitgaan met zijn vrienden, voetballen en natuurlijk meisjes versieren. De balans tussen humor en ernst maakt de voorstelling licht van toon en herkenbaar voor jong en oud.

Credits:
Concept / tekst / spel: Carolien van den Berg
Regie: Matin van Veldhuizen
Dramaturgie: Manon Wittebol
Videodecor: Morgana Machado Marquez
Lichtontwerp: Gé Wegman
zakelijke leiding: Laura Bonthuis

Wie de f*** is Oom Jo?
is vanaf april 2016 te zien in de theaters.

vervolg